Uncategorized

Fotograferingstips för nybörjare

Fotografi är en väldigt givande hobby och bara fantasin sätter gränser för vad du kan skapa. Läs och experimentera dig fram och när du har fått grepp om de grundläggande aspekterna inom digitalt fotografi kommer du snabbt upptäcka att kvaliteten på dina bilder förbättras och att det blir lättare att fånga bilden så som du ser den i ditt huvud. Det viktigaste att komma ihåg är att alltid ha kamera med dig.

Köp inte onödig utrustning

Du behöver absolut inte köpa på dig nya objektiv och häftiga tillbehör till din kamera i början. Ta dig tiden att lära känna kameran och dess olika funktioner. Det vanligaste objektiv som kommer med en digitalkamera är ett 18-55mm objektiv och detta kommer du långt med! När grunderna sitter och du har en idé om vad för slags fotografi du vill utföra kan du kika på passade objektiv för det ändamålet.

Slutare och bländare

Bländaren bestämmer mängden ljus som kommer in samt skärpedjupet i bilden. Välj ett lågt bländartal om du vill fokusera på ett mindre objekt och ha en bakgrund som är suddig. Ju högre bländartal, desto mer av bilden sätts i fokus. Experimentera gärna med olika bländartal på små och större motiv och i olika ljussättningar för att få en bättre förståelse av innebörden av att justera bländartalet för att uppnå olika resultat.

Slutartiden bestämmer hur lång tid ljuset träffar linsen och är också viktig för skärpan i bilden. Vill du fånga ett motiv i rörelse med bra skärpa måste du ha en kort slutartid. För en galopperande häst kan man exempelvis ställa in slutartiden på 1/500 sekund och en promenerande människa 1/50 sekund. Använder du längre slutartid och fotograferar exempelvis ett vattenfall kan du skapa en effekt av rörelse och vattnet ser silkeslent ut.